perjantai 27. maaliskuuta 2015

Progetto ModaTango Argentino

13.12. 2014 El Atico, Helsinki (Argentiinalaisen tangon klubi Kumpulantiellä)


TUNNELMIANI:
Ensikertalaisena en tiennyt mitä tuleman pitää, joten ilman ennakko-odotuksia astuin sisään tangoklubille.
Paikalla oli Kuopiolainen pariskunta Jaana Hänninen ja Kari Kemppainen, joista Jaana toimi DJ:nä. Sen lisäksi yksi ainoa mies Markku .
Huolimatta siitä, että tulin ensi kertaa paikalle tuntemattomana, minut otettiin ystävällisen lämpimästi vastaan.
Seinän leveydellä olevista ikkunoista näkyi maisemat Helsingin kattojen yli. Valaistu maailmanpyörä Linnamäellä antoi ajatuksen tämän tanssilajin kansainvälisyydestä.


Sinä iltana paikalle tuli tusinan verran ihmisiä. Kiinnitin erityisesti huomiota lämpimiin tervehdyksiin ja siihen että lähes kaikki heistä olivat sosiaalisia käytökseltään, tervehtivät kaikkia paikalla olijoita ja esittelivät itsensä minullekin, tuntemattomalle.
Markku antoi minulle "introduzione"n argentiinalaisen tangon tanssiin kutsutapaan, jonka koin paljon hienotunteisemmaksi kuin tanssilavoilla ja ravintoloissa vallalla olevan hakutavan. Tällä ei ollut mitään tekemistä ravintolakulttuurin tai tavanomaisten tanssilavojen tanssiin kutsun kanssa.

TANSSIVAATTEISTA:
Ymmärsin kaikilta tanssijoilta, että tanssivaatteille olisi paljon tarvetta,
Markulle tuli kuuma paita-liiviyhdistelmässään ja mieleeni tuli heti pellavainen harvakudoksinen kangas, jonka kerran löysin erääseen miestenpaitaan Italiassa, Se oli juuri sopivan rento, mutta samalla ryhdikäs ja miellyttävä iholla, tummapohjainen, elävän rustisella pinnalla. Se paita täytyykin näyttää, siihen kuului myös leveät, rennot housut merenrantapukeutumiseen. Sellainen voisi olla mukava yhdistelmä vapaamuotoiseen harjoitteluun t-paitakulttuurin sijasta, jos haluttaisiin enemmän tyylikkyyttä tai miksei tavalliseen tanssi-iltaankin.
Mari, kaunis, ryhdikäs tanssija, oli tilannut Pietarista netin kautta tanssiasun, jonka Pietarilainen tanssipariskunta kuriiripostissa hänelle toimitti. Hän kuvaili sifongin miellyttävyyttä iholla. Sukkahousuja ei käytä. Hänessä konkretisoitui juuri se vaatteen merkitys tanssijalle itsellensä, johon itsekin uskon. Kun pukeudut hyvin, on tanssikin kuin juhlaa!
Puku oli musta-vihreäsävyinen ja hän oli ottanut sen värit huomioon juuri samanvärisissä tanssikengissään.
Muillekin on ilo katsella hyvin pukeutunutta tanssijaa. Itse koen, että kun nähdään vaivaa pukeutumisella, on se kohteliaisuutta muitakin kohtaan, mutta kohottaa myös yleistä tunnelmaa.


TANSSIKENGISTÄ:
Kiinalainen tanssija kertoi siirtyneensä argentiinalaisista tanssikengistä italialaisiin leveämmän lestin takia.
Kertoi hänellä olevan monia käytettyjä pareja myytävänä.

Eräs miespuolinen tanssinopettaja, kertoi teettäneensä Turkissa omat valkoiset tanssikenkänsä uskomattoman edulliseen 60 euron hintaan.
Marja-nimisellä naisella oli jalassaan lenkkarityyppiset harjoituskengät , jotka sanoi ostaneensa Argentiinasta. Visuaalisesti ne olivat epänaiselliset ja kömpelöt, vaikka ymmärränkin niiden mukavuuden. Voisin kuvitella että ne sopivat paremmin katutanssiin.
Kiinnitin itse huomiota siihen, kuinka matalakorkoisilla kengillä tanssivat naiset pitivät kantapäätä enemmän "tyhjän" päällä, kuin ne, jotka tanssivat korkeilla piikkikoroilla. (Ensimmäistä kertaa ymmärsin korkeiden piikkikorkojen merkityksen ja hyödyllisyyden tanssissa)


.Jari & Minna Forstadius vakuuttivat minut tanssillaan, johon kuului hieman erilaista koreografiaa, mitä näin muilla tanssijoilla. Sellaista erilaisuutta ehkä odotin näkeväni hiukan enemmän, (Olin löytänyt Youtubesta videoita Buenos Airesin plazoilla tanssivista pareista, ja se oli minulle sitä, mitä argentiinalainen tango on parhaimmillaan.)
Näin silmissäni tämän pitkän hoikan tanssiparin vaatetettuna heidän tanssiaan korostavilla vaatteilla.
Ja tosiaan, tämän ensimmäisen illan tulos oli paljon informaatiota, mahdollisia vaatetettavia sekä päätös mennä kursseille. Uskon ymmärtäväni vielä paremmin tämän tanssimaailman, kun astun itsekin siihen sisään.

 Con abrazo, Marja




Hola!
 
Argentiinalainen tango on ehkä tanssi, jonka olen aina halunnut oppia. Se inspiroi minua musiikillaan ja rytmillään, spektaakkelimaisilla tanssi-improvisaatioillaan ja siinä on lupa, ei, vaan todellakin velvollisuus, käyttää kauniita vaatteita!
Se on tyylikästä tanssia, joka on ylpeä olemassaolostaan. Se on taidetta, jossa yhdistyy musiikki, lyriikka, tunne, rytmi, kehon kieli ja intohimo sekä visuaalinen maailma.

Tutustuminen argentiinalaistangon yhteisöön Helsingissä inspiroi minua Tangomalliston suunnitteluun.
Myös monet tanssijat omalla persoonallaan inspiroivat minua  suunnittelemaan.

Haluaisin luoda vaatteita naiselle, jolla on erityisesti lupa olla nainen.
Visuaalinen naisen kehon kauneus tuodaan esiin tanssiasuilla, jotka eivät peitä naiseutta ja joissa on kellotusta, röyhelöitä, läpinäkyvyyttä, avoselkäisyyttä, halkioita ja ihoa hyväileviä silkkimäisiä, hyvin laskeutuvia kankaita, jotka korostavat tanssillista ilmaisua.
 
Miehen vahva maskuliinisuus tässä tanssissa voi olla korostetumpaa myös vaatteissa.


Vapaamuotoisiin tanssitilaisuuksiin ja harjoitteluun olennaisen tärkeää on vaatteiden mukavuus, hengittävyys ja linjakkuus niin että ne tukevat liikkeen estetiikkaa.
Rentous ja etnisyys.
Naisellisuus ja maskuliinisuus.


Milongailtoihin haluaisin suunnitella nykytrendeihin sidonnaisia tanssiasuja, joissa on käsityön leima, kirjontaa, jne., mutta vielä erikoisempia erillisiin showesiintymisiin.

Vakipareille suunnittelisin tyylillisesti ja värimaailmaltaan yhteensopivia tanssiasuja, kuten myös teemaan tai tapahtumaan sopivia. 

Tangomallistoni tulevat olemaan sidonnaisia muotitrendeihin, mutta niihin voidaan käyttää myös kierrätysmateriaaleja uuden lisäksi ja käsityön leima persoonalisoi mallistojani.



... ja te, blogissani vierailijat, amigos, viestikää minulle näkökohtianne, ideoitanne, toiveitanne ja mitä tahansa infoa, joka auttaa minua eteenpäin tanssiasujen suunnittelussa.


 Un abbraccio (italialaisittain),  Marja

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti